دسته بندی ها
سبد خرید خالیست

خانه » آموزش ساخت اینفوگرافیک (Infographic) در 5 مرحله آسان و سریع
5
(1)

جدول محتوا

مقدمه

انسان‌ها از گذشته تاکنون با این استدلال که ذهن انسان داده‌های تصویری را سریع‌تر از داده‌های متنی درک و ذخیره می‌کند؛ برای انتقال پیام‌های خود از تصاویر استفاده می‌کردند. از این خصوصیات ذاتی انسان‌ها در درک بهتر تصاویر استفاده شده است که نتیجه آن اینفوگرافی‌هایی است که طی سال‌های اخیر تکامل پیدا کرده‌اند و به یکی از ابزارهای ارتباط‌جمعی تبدیل شده‌اند.

اینفوگرافی چیست

تعریف اینفوگرافی و شناخت مخاطب هدف

برای درک بهتر تعریف اینفوگرافی بهتر است که در ابتدا نگاهی به ریشه این کلمه داشته باشیم. Infographic مخفف دو کلمه اطلاعات (Information) و گرافیک (Graphic) است. اینفوگرافی اصولاً نمایش تصویری داده‌ها (data)، اطلاعات (information) و یا دانش (knowledge) است.

اطلاع‌نگاشت یا اینفوگرافی، روشی برای بیان اطلاعات، داده‌ها یا مفاهیم پیچیده مربوط به یک دانش خاص است که به شیوه تصویری ارائه می‌شود و استفاده از تصاویر در این روش به انسان برای درک بهتر مفاهیم کمک می‌کند. در اینفوگرافی از کمترین میزان متن استفاده شده ولی با این وجود بیشترین کارایی را در انتقال مفاهیم به مخاطب خود دارد.

حال به بررسی مخاطبین این حوزه می‌پردازیم:

طبق گزارش هاروارد بیزینس پنج دسته مخاطب وجود دارد که شناسایی آنان تأثیر مستقیم روی طراحی شما دارد. این پنج گروه شامل موارد زیر است:

  • تازه‌کارها
  • کسانی که به دنبال اطلاعات عمومی هستند
  • مدیران
  • متخصص‌ها
  • عوامل اجرایی

در واقع باید بررسی کنیم که کدام یک از دسته‌های بالا خواننده اینفوگرافیک شما خواهند بود؟

برای مثال مخاطبین تخصصی علاقه بیشتری به وجود اعداد در اینفوگرافیک طراحی شده دارند تا بتوانند تحلیل‌های دقیق‌تری داشته باشند و به طور مثال شاید در میان کارمندان که وظایف اجرایی را برعهده دارند تمایل به دریافت کلیات مهم بیشتر باشد.

آموزش تولید اینفوگرافی

دلایل محبوبیت اینفوگرافی

یک اینفوگرافی خوب سریعاً به‌صورت گسترده منتشر می‌شود و بازدید، لینک و کامنت‌های بسیاری را جذب می‌کند؛ شاید دلیل آن سرعت بالای پردازش اطلاعات تصویری نسبت به متنی در مغز ماست. براساس تحقیقات، سرعت انتقال داده‌های بصری در مغز حدوداً ۶۰۰۰۰ برابر سریع‌تر از داده‌های متنی است؛ لذا سرعت یادگیری و ذخیره اطلاعات، در استفاده از اینفوگرافی بیشتر از زمانی است که از متون استفاده می‌شود و همین دلیل باعث شده تا امروزه از این شیوه بیشتر برای انتقال اطلاعات استفاده کنیم.

انواع اینفوگرافیک

اینفوگرافیک‌ها براساس شیوه اجرا به چهار دسته تقسیم می‌شوند:

  • ایستا
  • پویا (اینفوموشن)
  • تعاملی
  • فیزیکی (سه‌بعدی).

اینفوگرافیک ایستا:

در این نوع اینفوگرافی تمامی داده‌ها در یک نگاه به‌صورت یک تصویر در صفحه‌نمایش داده می‌شوند.

اینفوگرافیک پویا یا اینفوموشن:

در اینفوگرافی‌های پویا، داده‌ها به‌صورت پیوسته به شکل انیمیشن نمایش داده می‌شوند. از این نوع اینفوگرافیک‌ها بیشتر در شبکه‌های اجتماعی استفاده می‌شود. علاوه بر این، از آن‌ها می‌توان برای آموزش‌های آنلاین نیز بهره برد.

اینفوگرافیک تعاملی:

در این نوع اینفوگرافیک، اطلاعات معمولاً در وب و بنا بر انتخاب کاربر به نمایش در می‌آید و شامل یک‌سری تعاملات است.

اینفوگرافیک فیزیکی:

در اینفوگرافیک فیزیکی، داده‌های ما در قالب یک حجم یا ماکت سه‌بعدی نشان داده می‌شوند.

کاربردهای اینفوگرافیک

کاربردهای اینفوگرافیک

  • آموزش
  • ارائه (Presentation)
  • گزارش‌نویسی
  • تبلیغات
  • فرهنگ‌سازی
  • ترویج علم
  • رزومه نویسی
  • اطلاع‌رسانی
نکات مربوط به اینفوگرافی

مراحل ساخت اینفوگرافیک در پنج مرحله

۵ مرحله برای ساخت یک اینفوگرافی عبارتند از:

  1. انتخاب موضوع مناسب اینفوگرافی؛
  2. بررسی تعیین نوع اینفوگرافی؛
  3. جمع‌آوری اطلاعات مورد نیاز؛
  4. طراحی اینفوگرافی؛
  5. انتشار اینفوگرافی.

 

در ادامه به توضیح بیشتر مفاهیم بالا می‌پردازیم

موضوع مناسب اینفوگرافی

۱. انتخاب موضوع مناسب اینفوگرافی

مهم‌ترین مرحله اینفوگرافی انتخاب موضوع و یا داستان آن است که باید به‌روز و جذاب باشد و بتواند پیام ما را به مخاطب منتقل کند. در میان افراد تازه‌کار برای شروع می‌توان از تازه‌ترین مطالب و اخبار یک حوزه برای تولیدات خود استفاده کرد

دو رویکرد برای انتخاب موضوع اینفوگرافی: عبارتند از:

رویکرد داده‌محور: زمانی از این رویکرد استفاده می‌کنیم که مجموعه‌ای از داده‌ها در اختیار ماست. هنگام استفاده از این رویکرد باید ملاحظاتی را در خصوص داده‌هایی که داریم در نظر بگیریم. مثلاً اینکه ویژگی منحصربه‌فرد داده‌ها چیست؟ آیا داده‌های ما ارزش خبری دارند یا صرفاً از یافته‌های علمی تهیه و تنظیم شده‌اند.

رویکرد مسئله‌محور: از این رویکرد، به جهت پاسخ‌دهی به پرسش‌ها و یا مشکلات ما استفاده می‌شود. به این شکل که خودمان را به جای مخاطب گذاشته و سعی می‌کنیم داستانی را بیان کنیم که در آن راهی برای حل یک مشکل یا پاسخی برای پرسش‌های خود پیدا کنیم.

به‌هرحال از هر رویکرد می‌توان به کشف قالب داستان اینفوگرافی رسید، در پایان این مرحله، حتماً باید موضوع اینفوگرافی و چگونگی روایت این موضوع برای مخاطب مشخص باشد.

بررسی تعیین نوع اینفوگرافی

۲. بررسی تعیین نوع اینفوگرافی

در این مرحله باید یکی از مناسب‌ترین انواع اینفوگرافی را انتخاب کنیم.

اینفوگرافی آموزشی

در این نوع اینفوگرافی مراحل لازم برای رسیدن به نتیجه و هدف را شرح داده می شود. از اینفوگرافی آموزشی میتوان برای بیان مراحل تولید یک محصول، مراحل دریافت مدرک و یا فرایند درمان و … استفاده میشود. به طور مثال می توان از آموزش شستن دست ها در ایام کرونا نام برد.

ترتیب مراحل در اینفوگرافیک‌های آموزشی حائز اهمیت است.

اینفوگرافی آماری و نموداری

در اینفوگرافی آماری از گراف، جدول، نمودار و… میتوان برای به تصویر کشیدن اطلاعات هدف استفاده کرد. برای تاکید بیشتر موضوعات نیز می توان از اشکال، رنگ و آیکن های متفاوت بهره برد.

این نوع اینفوگرافی بیشتر برای مقایسه آیتم‌های مختلف استفاده می‌شود؛ به‌عنوان‌مثال آمار مقایسه ای از جمعیت در شهرها و یا کشورهای مختلف

اینفوگرافی عددی

در اینفوگرافیک‌های عددی تاکید ما بر اعداد و ارقام است. به طور مثال میزان اسراف مواد غذایی در جهان و یا میزان تاثیر جنگ بر اقتصاد یک کشور

اینفو‌گرافی گاه‌شمار یا تایم‌لاین

در این روش، رویدادها، وقایع تاریخی و یا روند کاری با استفاده ازالمان ها، تصاویر و عناصر دیگر گرافیکی به صورت زمانی ترسیم می شود. گاه شمار یا تایم‌لاین می‌تواند به شکل عمودی، افقی یا مارپیچ چیدمان شود که البته اینفوگرافی افقی بیشتر در پوستر، اسلاید و فضاهایی کاربرد دارند که در آنها محدودیتی در فضا وجود ندارد.

اینفوگرافی اطلاعاتی

خلاصه موضوع، با استفاده از داده‌های کلیدی و به‌صورت فشرده ارائه می‌شود و شباهت بسیار زیادی به پوستر دارد.

استفاده بیشتر از متن اصلی ترین تفاوت این نوع اینفوگرافی است. البته استفاده از آیکن،رنگ و المان های گرافیکی در کنار متون به زیباتر شدن و دیده شدن آنها کمک خواهد کرد.

اینفوگرافی فرایندی یا پردازشی

اینفوگرافیک فرایندی مشابه آموزشی است؛ با تفاوت در عامل حق انتخاب و تصمیم گیری که در اینفوگرافی پردازشی اولویت بسیاری دارد. این نوع اینفوگرافی را درختی یا فلوچارت نیز می گویند که در این روش کار هر مرحله با  خط و فلش‌ جهت‌دار به مرحله قبل وصل می شود.

از این اینفوگرافی معمولاً برای نمایش روند انجام کار در بخش‌های مختلف یا انتخاب‌های ممکن برای تصمیم‌گیری استفاده می‌شود.

اینفوگرافی ژئو گرافیک یا جغرافیایی

در این نوع اینفوگرافی از یک نقشه برای شرح داده‌ها استفاده می‌شوند.

 اینفوگرافی مقایسه‌ای

در اینفوگرافی مقایسه ای،تفاوت و شباهت میان دو یا چند مکان،محصول، زمان،عمل،رویداد،فرد،اقدام و … بررسی می شود.

به طور‌مثال میتوان عملکرد چند سازمان و یا عملکرد یک سازمان در چند سال متفاوت را مقایسه کرد و با مقایسه ی شباهت ها و تفاوت ها به نقاط قوت و ضعف آنان پی برد. معمولاً بسته به تعداد آیتم‌های موجود طرح ما به دو یا چند بخش تقسیم می‌شود.

اینفوگرافی سلسله‌مراتبی

در این نوع اینفوگرافی، داده‌ها با استفاده از نمودار به‌صورت سطح‌بندی شده نمایش داده می‌شود.

 

اینفوگرافی پژوهشی

از این نوع اینفوگرافی برای مقایسه موضوعات مختلف استفاده می‌شود بسیار مشابه اینفوگرافی آماری است.

اینفوگرافی تعاملی

از این نوع اینفوگرافی بیشتر در وب‌سایت‌ها استفاده می‌شود و قابلیت کنترل و اصلاح را به کاربران می‌دهد.

اینفوگرافی رزومه

در اینفوگرافیک رزومه، تجربیات شغلی،مدارک و سوابق تحصیلی، توانمندی های تخصصی به صورت تصویری و به خلاقانه ترین شکل توسط متقاضیان ارائه می شود که می تواند برای کارفرمایانی که به دنبال افراد کاربلد و خلاق هستند جذابیت داشته باشد و متمایز به نظر برسد.

البته غالباً اینفوگرافیک رزومه به‌عنوان ضمیمه در کنار رزومه استاندارد قرار می‌گیرد، اما می‌تواند به‌تنهایی نیز ارائه شود.

اینفوگرافی اَبرِ کلمه

در این اینفوگرافی از مجموعه کلماتی استفاده شده که ذهن مخاطب را به سمت مفاهیم خاص هدایت می‌کند

در انتها لازم به ذکر است که انتخاب نوع اینفوگرافی به شیوه ارائه داستان ما برای مخاطب بستگی دارد. به طور مثال اگر می‌خواهیم درباره تاریخچه گرافیک صحبت کنیم، اینفوگرافی مناسب آن از نوع زمانی خواهد بود و یا اگر بخواهیم درباره آمار گرافیست‌ها صحبت کنیم از اینفوگرافی آماری استفاده می‌کنیم.

اطلاعات مورد نیاز اینفوگرافی

۳. جمع‌آوری اطلاعات مورد نیاز

در این مرحله ممکن است اطلاعات ازطریق شرکت یا سازمانی که به شما سفارش اینفوگرافی داده، در اختیارتان قرار بگیرد. اما گاهی نیاز هست که این اطلاعات توسط خود شما از طریق وب‌سایت‌های معتبر و منابع درست جمع‌آوری شود. ابزارهایی مانند «Survey Monkey» ،«Google Form»  و یا «Manual Coding Data» یکی از راه‌های معتبر برای کسب داده‌ها است. البته می‌توان از اطلاعات ثبت‌شده مراجع دولتی و خصوصی معتبر هم استفاده کرد.

۴. طراحی اینفوگرافی

پس از طی نمودن ۳ مرحله قبل، اکنون وقت آن رسیده که به بهترین نحو اطلاعات را در کنار یکدیگر قرار داد و اینفوگرافی را طراحی کرد. البته طراحی یک اینفوگرافی جذاب نیازمند سالها تجربه و ممارست است. اما برای شروع می‌توان از طراحی های انجام شده برای ‌گرفتن ایده و یا از قالب‌های آماده برای پیاده‌سازی اینفوگرافی‌ها استفاده کرد.

۵. انتشار اینفوگرافی

مرحله نهایی و پایان کار این است که اینفوگرافی تولید شده را در میان مخاطبان نشر و ترویج نمود. برای نشر اینفوگرافی‌های خود می‌توانید از شبکه‌های اجتماعی، ایمیل، وب‌سایت‌ها و…. استفاده کنید.

به این پست چه امتیازی می دهید؟

میانگین امتیاز 5 / 5. 1